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# 한국로그 Korea/맛집

Cheonan | Bakery Tous Les Jours or #Toujours?! 천안의 빵 #뚜쥬르

by 희플링 Heepling 2021. 3. 16.
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The bakery "Toujours" may be unfamiliar to anyone who is not from Cheonan.

오늘 소개할 빵집은 '뚜쥬루' 입니다.

 

 

 

 

 

 

▲ Paris Baguette
▲ Tous Les Jours

 

 

There are two famous chain bakeries in Korea: "Paris Baguette" and "Tous Les Jours." Both bakery brands seen across Korea sell higher quality bread and pasteries.

 

The name of "Tous Les Jours", however, sounds quite similar as "Toujours."

In French, "Tous les jours" means "daily, everyday" and "Toujours" means "always." The meaning is also similar as much as the pronunciation.

 

 

Tous Les Jours is an affiliate of CJ (a large company) and there are many stores in Korea, so people who first heard of Toujours bakery may think that it copied the name Tous Les Jours, but the opposite is true. Toujours opened its first store in Seoul in 1992 and Tous Les Jours was launched in 1997.

 

Word has it that CJ offered to sell brand name Toujours and its stores, but Toujours rejected the offer. Right after the rejection CJ launched Tous Les Jours. Although Toujours soon filed a trademark dispute lawsuit and won the dispute, CJ appealed against the decision. At the end, Toujours agreed that CJ continued to use the name of Tous Les Jours on condition that Tous Les Jours did not enter the Cheonan-Asan area after 2007.

 

 

 

한국에는 유명한 체인 베이커리가 두 곳 있는데 바로 '파리바게트'와 '뚜레쥬르' 이죠. 한국 곳곳에 매장이 있는 두 브랜드의 빵집은 평타 이상의 맛있는 빵을 판매하고 있습니다.

 

그런데 이 '뚜레쥬르'와 '뚜쥬루'의 이름이 상당히 비슷하게 들리네요. 

프랑스어로 Toujours는 '언제나, 항상'이라는 뜻이고, Tous les jours는 '날마다, 매일'이라는 뜻인데 발음만큼이나 뜻도 비슷합니다.

 

 

뚜레쥬르는 대기업인 CJ 계열사의 빵집이고, 한국 곳곳에 다수의 매장이 있기 때문에 뚜쥬루 빵집을 처음 들은 사람들은 뚜쥬루가 뚜레쥬르 명칭을 차용했다고 생각할 수 있겠지만, 사실은 그 반대입니다. 뚜쥬루는 1992년, 서울에 첫 매장을 오픈했고, 뚜레쥬르는 5년 후인 1997년에 생겼습니다.

 

인터넷에 떠도는 정보에 의하면 CJ는 뚜레쥬르를 런칭하기 전, 뚜쥬루 측에 뚜쥬루 상표와 매장 인수를 제안했다고 합니다. 하지만 뚜쥬루는 인수제안을 거절했고, 곧 CJ는 뚜레쥬르를 런칭합니다. 이에 뚜쥬루는 상표권 분쟁 소송을 진행했고 분쟁에서 이기지만, CJ가 판결에 불복하여 항소합니다. 뚜쥬루는 CJ가 천안아산지역에 '뚜레쥬르'를 추가로 진출하지 않는다는 조건으로 뚜레쥬르 브랜드를 등록하는데 협력하였고, 그렇게 CJ도 계속 뚜레쥬르를 사용할 수 있게 되었다고 하네요.

 

 

 

 

 

 

▲ Toujours

 

 

I imagined Toujours was a small bakery that was fighting a loosing battle against the tyranny of a large corporation. However, Toujours is a big bakery with many enjoyable features for tourists!

 

이런 이야기를 들으니 뚜레쥬르를 즐겨갔던 고객으로서 뚜쥬루를 방문하지 않을 수가 없었어요. 대기업의 횡포에 굴복해야 했던, 자그마한 비련의 빵집을 상상하며 뚜쥬루에 갔더니, 이건 웬걸! 뚜쥬루는 마을 수준의 넓은 부지에 세워진 큰 빵집이었습니다! 

 

 

 

 

 

 

▲ Main building. There is an open kitchen on the first lower basement floor, a bakery on the first floor, and a coffee shop on the second floor. 뚜쥬루 메인 건물. 지하 1층에는 제빵소가 있고, 1층에는 제빵소와 빵을 판매하는 곳이, 2층에는 카페가 있습니다. 
▲ Stone kiln sign. One of the representative products of Toujours is bread baked in stone kiln. 뚜쥬루의 대표상품 중 하나가 바로 돌가마에서 구운 빵이라고 합니다.
▲ You can see bakers baking. Toujours must be confident in cleanliness. 빵 굽는 모습을 볼 수 있습니다. 청결에 자신있나 봅니다.
▲ Door to the bakery 매장 들어가는 문
▲ You can also see baking bread inside the bakery. 지하 1층 뿐 아니라 1층 매장 안에서도 빵 굽는 걸 볼 수 있습니다.
▲ Stone kiln in the middle behind of the picture. 뒤로 빵을 굽는 돌가마가 보이네요. 
▲ Shelf selling bread for Christmas, Valentine's Day, etc. 크리스마스, 발렌타인 등 각종 기념일에 알맞은 빵을 전시판매하는 선반

 

 

In some bakeries, they use cheap alternatives like Saccharin for sugar, margarine for butter, vegetable cream for animal cream. However, you can tell Toujours use good quality ingredients. The aftertaste overall is neat. Fried breads such as doughnuts and churros do not smell like they were fried in old oil. The bread is a bit on sweet side, but that is nothing to be concerned about.

 

뚜쥬루 빵은 조금 단 편에 속하지만, 쉽게 질려버리는 단맛이 아닙니다. 설탕, 버터, 생크림에 사카린, 마가린, 식물성크림 등의 저렴한 대체제를 쓰지 않기 때문인 것 같아요. 전체적으로 빵의 뒷맛이 깔끔하고, 도너츠나 츄로스와 같이 튀겨야하는 빵에서도 오래된 기름을 쓰는 경우 나는 잡내가 나지 않습니다.

 

 

 

 

 

 

▲ One of Josh's favorite! Apple pie pastery. 조쉬 애정 빵 애플파이
▲ My favorite dish! Cream cheese danish. 내 애정 빵 크림치즈데니쉬
▲ Caramelask was not really memorable, but it was still good. 큰 특징은 없었던 카라멜러스크
▲ Bread filled with pistachios. 피스타치오가 듬뿍 들은 빵
▲ Cheese Nurungji(crispy crust): The more you chew, the more flavor you get. 처음엔 이게 무슨 맛이지? 싶은데 계속 먹게 되던 치즈누룽지

 

 

Pro: Bread from Toujours is delicious. Con: The food is not cheap.

If you create a membership card (for free), you can save 5 percent of the payment amount, and the accumulated points can be used like cash in Toujours. You can apply the membership card on weekdays (Not weekends). Ever since we moved to Pyeongtaek in 2019, we have been to Toujours once a month, but we got our membership card pretty recently since we usually go there on weekends.

 

뚜쥬루 빵은 맛있는데 저렴하지는 않습니다.

대신, 뚜쥬루 회원카드를 만들면 결제금액의 5프로를 적립할 수 있는데, 쌓인 포인트는 뚜쥬루에서 현금처럼 사용할 수 있습니다. 그런데 주말에는 회원카드 발급이 안됩니다. 저희는 재작년에 평택으로 이사오고 1~2달에 한번 씩 뚜쥬루에 가지만, 보통 주말에 가기 때문에 꽤 최근에야 회원카드를 발급 받았습니다.

 

 

 

 

 


The representative products of Toujours include: Dolgama(Stone kiln) Manju, Turtle Bread, and Milk Patbingsoo(Red bean sherbet).

뚜쥬루 대표상품에는 돌가마 만쥬, 거북이빵, 우유팥빙수 등이 있습니다.

 

 

▲ Dolgama(Stone kiln) Manju : inside there is red bean paste with various nuts. 돌가마 만주: 직접 끓인 국산 팥을 사용합니다. 만주 속에는 팥과 함께 각종 견과류가 들어있어요. 
▲ One person can purchase only one bread, since the stone kiln can handle limited amount of bread. 빵돌가마 브래드: 빵돌가마에서 구울 수 있는 빵의 수량이 한정되어 있기 때문에 한명당 1개만 구입가능하다고 합니다.
▲ Turtle bread tastes like mocha buns. I must say that the show stealer is the mocha bread buns. If you get anything from this bakery you have to try the mocha bread buns! 거북이빵: 겉바속촉 모카번입니다.

 

 

There is also a coffee shop on the second floor. You can enjoy coffee with the bread you purchased. Even during COVID, the coffee shop seems always full.

 

2층에는 커피숍도 있습니다. 1층에서 구입한 빵을 커피를 함께 즐길 수 있어요. 코로나에도 커피숍은 언제나 만석인 것 같습니다.

 

 

 

 

 


The building above is not everything. There are eight other buildings that look like ones in fairy tale world. (Lord of the Rings-The Shire)

위에 소개한 건물(1동) 외에도 8개의 건물이 더 있습니다. 뚜쥬루의 다른 건물들은 마치 동화나라가 연상되는, 아기자기 예쁨 가득한 건물들이예요. 

 

 

▲ There are a lot of space to park in the Toujours "village". 주차 부지도 널널합니다. 
▲ Building #3. You can see the process of making rice cakes in layers. 3동 건물. 겹겹이 굽는 쌀케익 제조과정을 볼 수 있습니다.
▲ Building #4. Mill. 4동 건물. 제분소
▲ Building #5. The sign says they sell ice cream! 5동 건물. 확실치 않지만 아이스크림을 파나 봅니다.
▲ Building #6. Making red bean paste takes a lot of effort. Toujours makes red bean paste by themselves (not buying it from factories). It seems like they make the paste in this building. 6동 건물. 뚜쥬루는 직접 팥을 끓인다고 하는데, 이곳에서 팥을 끓이나 봅니다.
▲ Building #7. Coffee shop. 7동 건물. 커피숍
▲ Building #8 Exterior. 8동 건물 외부
▲ Inside the building #8. There is a display of the history and awards for Toujours. 8동 건물 내부. 뚜쥬루의 연혁과 수상내역이 걸려 있습니다.
▲ I smelled the results from baking, but the place was empty. 제빵소는 아닌 것 같고, 수업을 진행하는 곳일까요?! 빵굽는 냄새가 가득했는데, 내부는 비어있었습니다.

 

 

 

 

 

 

There are many things to see, and you can also eat delicious bread at Toujours bakery in Cheonan!

 

볼거리도 다양하고, 맛있는 빵도 먹을 수 있는 천안의 뚜쥬루 빵집!

저녁에 가면 선택할 수 있는 빵 종류는 많이 없어도 예쁜 조명이 켜진 뚜쥬루 마을을 볼 수 있어요~

 

 

 

 

 

 

 

 

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