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# 한국로그 Korea/맛집

Suwon | Thick and Crispy Japanese Style Pork Cutlet #Jeongdon. 수원 | 두툼하고 맛있는 돈가스 #정돈

by 희플링 Heepling 2020. 11. 8.
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"제주도에는 연돈, 수원에는 정돈이지!"라는 누군가의 리뷰를 읽고 차마 지나칠 수 없었던 돈가스집, 정돈에 다녀왔다.

연돈이 있었던 홍제동 근처에서 오래 살았지만 홍제동 연돈도 못 가고, 제주도 갈 계획은 미지수고,

꿩 대신 닭이라도 먹자는 마음에 다녀온 정돈.

 

꿩 대신 닭이라는 표현이 무색하게 이곳도 굉장히 유명한 곳이었다.

우리가 갔을 때는 점심시간이라 그런지 웨이팅만 한 시간 반 정도였다.

 

 

 

Suwon , Gwanggyo Galleria Department Store, Korea
: Thick and Crispy Japanese style Pork Cutlet

 

If you are interested in the best food Korea can offer, know that Yeondon is considered to be the No.1 Pork Cutlet place in Korea. That restuarant recently moved to Jeju island, and  to get a chance inside you may have to stay out a night camping for enterance the next day.

I saw a reviewer jokingly use wordplay and said , "There is Yeondon in Jeju island, and Jeongdon in Suwon."

I say, "Why not? Small name change? Let's go for it and see how tasty Jeongdon is!"

 

The restaurant is located in Gwanggyo Galleria department store.

You can take a look the department store while you are waiting, or there is a Starbucks on the same floor.

 

 

- 광교 갤러리아 백화점/ Gwanggyo Galleria department store, Suwon

 

 

 

 

 

 

알고 보니 정돈 본점은 수원이 아니라 서울 대학로에 있다고 한다.

정돈 분점은 우리가 다녀온 수원 광교뿐만 아니라 강남, 상수에도 있다.

 

When we arrived in Jeongdon, it was around lunch time and so busy we had to wait for over a hour and a half!

When you arrive, don't forget to add your name on the list first, or you might have to wait longer!

 

 

 

 

 

 

 

테이블에 착석하면 이렇게 마스크를 넣을 수 있는 봉투를 준다. 

As soon as you sit down, the waiter gives you a COVID-19 Mask envalope. Super convenient and sanitary.  

 

 

 

 

 

 

 

우리가 주문한 돈까스는 안심(14000원)과 스페셜 등심(16000원)이다.

We ordered Pork tenderloin cutlet (14000 won) and Special pork sirloin cutlet (16000 won).

 

- 안심 돈카츠 Pork tenderloin cutlet

 

- 스페셜 등심 돈카츠 Special pork sirloin cutlet

 

 

 

 

 

 

돼지 안심은 닭가슴살과 더불어 대표적인 저지방, 고단백 식품이지만 완전히 익히면 퍽퍽하다는 단점이 있다.

하지만 사진에서 보듯이 정돈의 안심 돈가스라면 말이 달라진다.

언뜻 봐도 정돈에서 먹은 안심 돈가스는 덜 익힌 돼지고기처럼 붉은빛을 띠고 한눈에 봐도 육즙이 가득하다.

사실 돼지는 약 65 ºC에서만 조리해도 익기 때문에 우리가 생각하는 만큼 노릇노릇 바싹 익혀 먹을 필요는 없다.

정돈 안심 돈가스는 두툼한 크기로 나오는데 이빨로 베어 물어도 잘릴 만큼 고기가 부드러웠다.

참고로 안심=로스=Tenderloin이다.

 

 

 

Pork tenderloin is representative low-fat, high-protein part like Chicken breasts, but once you over cook it, the pork has a rubber like texture.

However, once you go to a better quality Cutlet restaurant such as Jeongdon, the pork is cooked to perfection. 

The cutlet is tinged with red as if it is under cookd and seems so juicy at first glance.

Fun fact, pork will be done if you cook it over 145ºF, so you don't need to over cook it to the point the pork is colored brown.

Jeongdon's pork tenderloin cutlet is served as a thick cut, but if it was soft enough to easily break it with your teeth. Some could say it is soft enough that a baby can chew it.

 

 

 

 

 

 

 

돼지 등심도 안심과 마찬가지로 지방이 거의 없는 부위다.

살코기로 이뤄진 부위 중 돼지 안심보다 저렴한 부위가 등심이다. 

서울의 한 유명한 돈까스 집에서 '스페셜 등심 돈까스'를 처음 알게 되었다.

등심 중에서도 적당한 지방이 붙어있는 부위가 있는데 그 부위로 스페셜 등심 돈까스를 만든다고 했다.

정돈의 스페셜 등심 돈가스 역시 맛있다. 돼지 지방, 놓칠 수 없다. 

조쉬는 지방질이 없는 고기를 좋아하는데 조쉬처럼 살코기를 선호한다면 스페셜 등심 돈까스보다는 안심이나 등심 돈가스를 시키는 것이 좋다.

등심=로스=Sirloin

 

 

 

Pork sirloin is also considered a lean cut of the pig.

However, for special pork sirloin cutlet, the restaurant uses special very small part in sirloin that has fat.

Yes, it is fatty!

For preference, I LOVE fatty meat, but if you prefer less fat and more muscle like my husband does, you might like  pork tenderloin cutlets more.

 

 

 

 

 

 

 

신선하고 맛있는 돈까스는 소금에 찍어먹으면 강한 소스맛에 가리지 않고 돈까스 맛을 즐길 수 있다.

정돈 돈까스는 돈까스 소스도 제공해 주고, 두 종류의 소금(백소금, 레몬 소금)도 따로 제공해 주니 취향에 따라 맛보면 좋을 것 같다.

 

Jeongdon serves cutlet with two kinds of salt(white and lemon salt) and a cutlet sauce.

It is preferred to taste the cutlet with a pinch of salt.

 

 

 

 

 

 

 

튀김은 고무신을 튀겨도 맛있다는 이야기가 있지만 분명 더 맛있는 튀김이라는 것도 있다.

정돈 돈까스가 그랬다.

웨이팅은 조금 길었지만 기분 좋게 한 끼 먹을 수 있었다. :)

 

There is a Korean food joke that states, "Even rubber is delicious when it is fried."

While the food at Jeongdon is fried, the food is professionally fried which makes a large difference in the taste.

There was a long waiting line, but even after waiting we found that this restaurant  was well worth trying.

 

Jeongdon in Suwon is not the only resturant in Korea, you can find Jeongdon in Seoul too!

 

 

 

 

 

Jeongdon in Suwon address:

 

 

 

 

 

 

 

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